OVER STADLANDER

Stadlander is het derde nieuwbouwproject in Reitdiep. Deze fase staat volop in het teken van duurzaamheid. Zo worden uit (afval)water energie opgewekt en grondstoffen teruggewonnen.

Ruim wonen aan het water

Met een nieuwbouwwoning van Stadlander kun je alle kanten op. De woningen zijn bijzonder ruim met drie woonlagen en standaard vijf slaapkamers. Ideaal dus voor gezinnen met opgroeiende kinderen. Je krijgt veel opties om de woning naar eigen wens in te delen. Ook kun je kiezen voor een vlonder aan de waterkant, waardoor je extra kunt genieten van de prachtige locatie. In Stadlander ervaar je het gemak van stadse voorzieningen terwijl je ‘buiten’ woont, vlak bij de Groningse natuur.

Duurzaam en energiezuinig wonen

Stadlander telt 22 halfvrijstaande nieuwbouwwoningen. Het grote voordeel van een nieuwbouwhuis is dat je duurzamer woont dan in bestaande bouw. Nieuwbouwwoningen hebben goed geïsoleerde muren, vloeren en daken. Dat scheelt flink in het energieverbruik omdat je minder hoeft te verwarmen.

De woningen van Stadlander zijn bovendien gasloos. Een bodemwarmtepomp houd je woning warm in de winter en koel in de zomer. De warmtebron voor deze pomp is een buizensysteem onder de grond. Ook kun je kiezen voor zonnepanelen op het dak. Daarmee wekt je huis zelf duurzame energie op. Dat is niet alleen fijn voor het milieu, maar ook voor je energierekening.

Waterbeheer

Reitdiep is een waterrijke wijk, vanzelfsprekend is er dus speciale aandacht voor water en duurzaam waterbeheer. De oevers van de waterloop langs Stadlander krijgen een natuurvriendelijke inrichting, waardoor waterflora en -fauna zich volop kunnen ontwikkelen.

Het inzamelen van afvalwater maakt het mogelijk om nuttige grondstoffen terug te winnen. Samen met het proces van vergisten levert het ook nog eens energie op.

Natuurlijk waterfilter

Een wilgenveld aan de rand van de wijk filtert afvalwater op natuurlijke wijze. Dit gezuiverde water vloeit terug in het oppervlaktewater, waarbij het Waterschap streng toeziet op de waterkwaliteit. De bomen zuiveren niet alleen water, maar leveren ook energie op. Eens in de twee jaar worden de bomen flink gesnoeid voor het winnen van energie uit biomassa, dat bijvoorbeeld gebruikt kan worden voor de verwarming van het zwembad in Kardinge.